Ako sa vyhnúť vyhoreniu v športe? - Krúžky v škole

Ako sa vyhnúť vyhoreniu v športe?

03.15.2022

Vyhorenie, ktoré sa kedysi spájalo len s dospelými, ktorí sú vyčerpaní a rozčarovaní zo svojej práce, sa rozšírilo z kancelárií na športové kurty, ihriská a klziská všade na svete.

Čísla hovoria jasne

Predpokladá sa, že až 30 % až 35 % dospievajúcich športovcov zažíva syndróm vyhorenia. Do veku 13 rokov až 70 % detí prestane organizovane športovať. V období pred pandémiou až 20 % vysokoškolských športovcov trpelo závažnou depresiou. U mladých športovcov súťažiacich na národnej a medzinárodnej úrovni sa úzkosť a depresia vyskytuje u 20 % až 45%. V jednej štúdii elitných kanadských plavcov spĺňalo kritériá depresie neuveriteľných 68 %.

Čo to ten burnout vlastne je?

Burnout alebo vyhorenie je nepriaznivý psychický a fyzický stav, pri ktorom sa mladí športovci cítia neustále unavení. Nie sú schopní podávať dobré výkony a menej sa zaujímajú o svoj šport ako kedysi. Vyhorenie charakterizujú tri príznaky.

  • Fyzické a emocionálne vyčerpanie

Je bežné, že športovci sú po tréningoch alebo súťažiach unavení. Avšak únava spojená s vyhorením zahŕňa vyčerpanie emocionálnych a fyzických zdrojov nad rámec typickej únavy, ktorá prichádza a odchádza počas športovej sezóny. Rodičia si môžu všimnúť, že deti sa cítia príliš unavené na to, aby robili veci mimo svojho športu. Cítia sa emocionálne vyčerpané, letargické a chcú si od športu oddýchnuť.

  • Znížený športový výkon

Druhým príznakom býva nekonzistentný športový výkon. Športovec môže mať pocit, že sa nikam neposúva a nezlepšuje sa.

  • Znížený záujem o šport

V takýchto chvíľach stráca športovec záujem o jeho šport alebo o svoj výkon. Spochybňuje svoje rozhodnutie zotrvať ďalej v športe a rozmýšľa, nad koncom svojej kariéry.


Aké sú rizikové faktory vyhorenia v športe mládeže?

Vyhorenie v mladom veku môže byť spôsobené nespočetným množstvom faktorov. V tomto zozname uvádzame faktory, ktoré predstavujú najväčšie riziko.

  • Robenie iba jedného športu viac ako 8 mesiacov v roku.
  • Neprimerane vysoké očakávania úspechu.
  • Nízke sebavedomie.
  • Tlak zo strany rodičov, trénerov a rovesníkov.

U detí, ktoré netrénujú nadmerne, je oveľa menšia pravdepodobnosť vzniku zranení z pretrénovania. To znamená, že si svoj obľúbený šport môžu užívať dlhšie. Pre športovcov, ktorí sú na vrchole svojho športu, to tiež znamená, že majú väčšiu šancu stať sa profesionálmi. “ Dr. Mininder S. Kocher, detský ortopéd z Detskej nemocnice v Bostone pre New York Times

Jednoduché stratégie na prevenciu vyhorenia v športe

Prevencia je rovnako dôležité pri fyzickom aj psychickom zdraví. Je oveľa jednoduchšie zaradiť zopár trikov do športového plánu dieťaťa, než sa pokúšať rýchlo napraviť vyvinutý syndróm vyhorenia. Ako prevenciu pred vyhorením je dobre zaradiť do športovej prípravy:

  • Striedanie viacerých športov. Obmenu športu po skončenej sezóne.
  • Dostatok odpočinku a dni oddychu.
  • Zahrnúť obdobia hry (zábavné zručnosti), aby sa zmiernili tlak a zabezpečilo sa, že športovci sa budú baviť.
  • Zdravú stravu.

Ilustračný obrázok:Keith Johnson / Zdroje: Humankinetics.com, Upliffter.com, Truesport.org, LATimes.com


Článok pre Krúžky v škole pripravila:  Ema Brázdová