Ako zariadiť detskú izbu - Krúžky v škole

Ako zariadiť detskú izbu

06.16.2020

Detská izba je miestom, ktoré zastáva niekoľko úloh. Je herňou, spálňou, dielňou, študovňou, ale aj útočiskom. Mnohokrát sa stáva síce malým, ale celým svetom pre dieťa. Preto by sme pri zariaďovaní izby mali dbať na to, aby bola izbička príjemným a harmonickým priestorom, ktorý podporuje tvorivosť, ale je zároveň bezpečná a funkčná.

Na čo myslieť pri zariaďovaní detskej izby?

1. PORIADOK A HARMÓNIA

Ak máme okolo seba poriadok a čisto, cítime sa v miestnosti príjemne. Preto by každá vec mala mať svoje miesto. Pre jednoduché udržanie poriadku sú vhodné otvorené policové systémy. Do niektorých môžete vložiť boxy a vytvoriť šachovnicové usporiadanie. V takom prípade odporúčame boxy označiť obrázkom aký typ hračiek sa v boxe nachádza. Rovnako to odporúčame pri šuflíkoch s oblečením. Dieťa tak vie rýchlo rozlíšiť kde má hľadať ponožky a kde tričká. Menším deťom prispôsobte výšku políc a skriniek, aby tam dočiahli a tak sa učili samostatnosti.

2. ROZDELENIE NA ZÓNY

Podobne ako v modernej architektúre delíme dom na dennú a nočnú zónu, detská izba by tiež mala mať svoju členitosť. A to zónu na spanie a zónu na hranie. Čo by mali jednotlivé zóny obsahovať? Pre zónu na spanie je najdôležitejším prvkom posteľ s kvalitným matracom a malé svetielko či lampička, na ktorú má dieťa dosah a v prípade potreby si ju vie zasvietiť aj v noci. Hracia časť izbičky by mala byť tvorivým kútikom, kde má dieťa stôl a stoličku s dosahom na výtvarné pomôcky. Stôl a stolička sa časom mení u školákov na učiacu zónu. Tu môžete pridať tabuľu alebo nástenné papierové rolky. Táto zóna zároveň presahuje k policovým systémom s hračkami. Hračky odporúčame obmieňať podľa veku, ročného obdobia a pod. Hodí sa tu útulný koberček, ak ho nemáme v celej izbe.


3. FARBY A MATERIÁLY

Ak si kladiete otázku aké materiály a farby vybrať, tak prírodnými materiálmi ako drevo, ľan či mušelín nič nepokazíte. Farby by mali spolu vytvárať harmóniu. Môžete použiť pastelové farby stien a biely nábytok. Izbu oživíte tapetou na jednej stene a farebným kobercom a vankúšmi.

4. DOPLNKY

V detskej izbe by nemalo chýbať zrkadlo. Ak ho nemáte kam umiestniť, môžete tak urobiť na vnútornú stranu dverí či vonkajšiu stranu skrine. Biela farba a veľké zrkadlá zároveň opticky zväčšujú priestor. Izbu môžete doplniť závesmi či záclonami, ktoré v prípade potreby dobre oddelia exteriér a dieťa môže nerušene spať. Do hracej zóny môžete pridať taburetku alebo kresielko, aby ste dieťaťu vytvorili čitateľský kútik. Tip na šatník: pre lepší prehľad oblečenia, ušetrenie priestoru a uchovanie vyžehlených vecí, je lepšie horizontálne ukladanie oblečenia ako vertikálne – tzv. komíny.